Οι τελευταίες τέσσερεις ώρες του αδελφού μου

Σε αυτό το κείμενο θα προσπαθήσω να σας περιγράψω τις τέσσερεις τελευταίες και επώδυνες ώρες του Αλφρέδου.


Πηγές μου :
μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων :
• του οδηγού του αυτοκινήτου με το οποίο είχε το τροχαίο
• αυτόπτη μάρτυρα στο σημείο που έγινε το ατύχημα (καταστηματάρχης της περιοχής
• των δύο αστυνομικών που τον επισκέφθηκαν στον θάλαμο νοσηλείας προκειμένου να του πάρουν κατάθεση για το συμβάν
• δύο (2) ασθενών του θαλάμου που μεταφέρθηκε, στον 3ο όροφο του Τζάνειου
• του ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών που ανέλαβε τα της τελετής αλλά και την διαδικασία που έγινε στο νεκροτομείο Πειραιώς.

εκθέσεις υπηρεσιών :
• αστυνομικό τμήμα (τμήμα τροχαίας) που επελήφθη του συμβάντος
• έκθεση νοσοκομείου (μας δόθηκε μετά από εισαγγελική παραγγελία)
• ιατροδικαστική έκθεση.


Χρονικό :
Ήταν περασμένο απόγευμα της 2 Σεπτεμβρίου 2008, ημέρα Τρίτη. Ο Αλφρέδος επέστρεφε από το καθημερινό του μπάνιο. Όλο το καλοκαίρι πήγαινε σχεδόν καθημερινά για μπάνιο στην περιοχή Αλίμου, αφού διέθετε κάποιο πάσσο που του το είχε προμηθεύσει κάποιος φίλος του για δωρεάν είσοδο.

Από την παραλιακή έστριψε δεξιά προς την Αμφιθέας. Από το σημείο αυτό η λεωφόρος είναι ανηφορική. Στην κορυφή της ανηφόρας και δέκα μέτρα μετά υπάρχει ένα πεζοφάναρο (βλέπε σημ. 1). Εκεί στο πεζοφάνορο ήταν σταματημένο ένα Ι.Χ. επί του οποίου επέπεσε με το μηχανάκι το Αλφρέδος πίσω δεξιά. Η ώρα ήταν περίπου 19:40. Είχε μεγάλη ταχύτητα ? – δεν πρόλαβε να φρενάρει ? (γιατί όποιος έρχεται από την παραλία, βλέπει το φανάρι μόλις πιάσει την κορυφή της ανηφόρας). Έτσι βρέθηκε πεσμένος στην άσφαλτο. Αμέσως κατέβηκαν οδηγός και συνοδηγός του Ι.Χ. και προσέτρεξαν προς βοήθεια του. Ο Αλφρέδος ζητούσε συγνώμη από τον οδηγό του Ι.Χ. και του δήλωνε ότι αυτός έφταιγε και ότι ζημιά του έχει προξενήσει θα την αποκαταστήσει. Του έλεγε επίσης «βάλε την μηχανή στην άκρη, κλείδωσε την και δώσε μου τα κλειδιά». Με άλλα λόγια πλήρης επικοινωνία και επίγνωση για το τι συνέβη.

Μέσα στην ατυχία του υπήρξε τυχερός γιατί αμέσως «σε δύο λεπτά» έφτασε στο σημείο ασθενοφόρο το οποίο επέστεφε άδειο από κάποιο περιστατικό. Το ασθενοφόρο σταμάτησε δίπλα και αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους δύο νοσοκόμους. Εν τω μεταξύ κάποιο μηχανόβιοι είχαν διακόψει την κυκλοφορία στην Λ. Αμφιθέας. Το μόνο σημείο που χτύπησε από αυτή την πρόσκρουση στο Ι.Χ. ήταν το αριστερό πόδι από το γόνατο και κάτω. Πουθενά αλλού. Ούτε κεφάλι, ούτε χέρια, ούτε κοιλιακή χώρα, πουθενά. (βλέπε σημ. 2)

Ο οδηγός του Ι.Χ. άκουσε τον Αλφρέδο να λέει στους νοσοκόμους ότι πονάει το πόδι του. Η απάντηση της νοσοκόμου ήταν «ότι αυτό είναι καλό γιατί αυτό σημαίνει ότι το πόδι σου είναι ζωντανό».

Από το σημείο αυτό του ατυχήματος διεκομίσθει στο Τζάνειο νοσοκομείο. Τι ώρα έφθασε ακριβώς δεν το γνωρίζω αλλά δεν μπορεί να ήταν περισσότερο από τις 20:15 με 20:30 στην χειρότερη περίπτωση. 

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία στα έκτακτα περιστατικά. Εδώ δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη. Τι του κάνανε και κυρίως ΠΟΤΕ ασχολήθηκαν με τον Αλφρέδο. Ένα είναι σίγουρο ότι οι δύο αστυφύλακες που πήγαν για να πάρουν κατάθεση του, τον βρήκαν σε θάλαμο νοσηλείας στον 3ο όροφο του νοσοκομείου. Όταν πήγαμε και τους βρήκαμε την επομένη στο αστυνομικό τμήμα έμειναν εμβρόντητοι από το γεγονός ότι απώλεσε την ζωή του. Δεν πίστευαν ότι αυτό το απλό περιστατικό κατέληξε σε θάνατο.

Δύο νοσηλευόμενοι στον ίδιο θάλαμο με τον Αλφρέδο μας είπαν ότι ο Αλφρέδος διψούσε και τους ζήτησε νερό αλλά δεν του έδωσαν γιατί οι γιατροί το απαγόρευαν και ότι κάποια στιγμή ήταν τρείς γιατροί πάνω του προκειμένου να σταματήσουν την αιμορραγία. Του είχαν ήδη παρασχεθεί δύο ή τρεις φιάλες αίματος.

Όντας στον θάλαμο νοσηλείας ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, αποφασίσθηκε να γίνει άμεση εισαγωγή στο χειρουργείο όπου «παρόλες τις προσπάθειες των αναισθησιολόγων ο ασθενής κατέληξε περί τις 23:45»


(1) ο οδηγός του Ι.Χ. μου είπε ότι δίπλα στο πεζοφάναρο υπήρχαν μερικά πιτσιρίκια τα οποία γέλαγαν. Μάλλον αυτά θα πάταγαν το κουμπί του πεζοφάναρου για πλάκα.
(2) αυτό το βεβαιώνει εκτός από τον οδηγό και συνοδηγό του Ι.Χ. και όλοι όσοι τον είδαν αμέσως μετά το ατύχημα (αυτόπτης μάρτυρας-καταστηματάρχης – αστυνομικοί – ιδιοκτήτης γραφείου τελετών) 
Συμπεράσματα & ερωτηματικά :
Καταλήγοντας, το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι ο αδελφός μου πέθανε από κάποιο τραύμα στο πόδι (και μόνο στο πόδι) αλλά αυτό του προξένησε ακατάσχετη αιμορραγία. Λόγω αυτής της αιμορραγίας έχασε την ζωή του.

Μέγα το ερώτημα μου :
• γιατί ήταν σε θάλαμο νοσηλείας και δεν τον κράτησαν στα έκτακτα - επείγοντα περιστατικά ?
• διεγνώσθη από τους γιατρούς ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και γι’ αυτό μεταφέρθηκε σε θάλαμο ?
• του παρασχέθηκε η δέουσα προσοχή και φροντίδα ?


Αυτές οι τέσσερεις τελευταίες ώρες του Αλφρέδου πρέπει να ήταν οι πιο μοναχικές της ζωής του.


Με άπειρη θλίψη,
Χρόνης Κοϊμτσίδης
1η έκδοση
2 Φεβρουαρίου 2009 – πέντε μήνες από τον θάνατο του αδελφού μου.