Βιβλίο επισκεπτών  
Γράψτε ένα σχόλιο για αυτή την εγγραφή. Επιστροφή στο βιβλίο επισκεπτών | Διαχείριση
Υπογράψτε το βιβλίο επισκεπτών:
92) IP κατεγράφη  Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6 (.NET CLR 3.5.30729) 
Χρόνης 
Πόλη:
-
30.1.2010 19:30 Host: athedsl-348065.home.otenet.gr Σχολιασμός

Θύμισες

Όπως γράφω και στο βιογραφικό του, ο Αλφρέδος ήταν 9 στα 10 όταν φύγαμε από το χωριό μας για να έλθουμε στην Αθήνα. Θέλω να σας περιγράψω μερικά από τα μέρη που «σύχναζε» ο αδελφός μου όσο ήμασταν στο χωριό.
• Το σπίτι μας
• Το μαγαζί μας (μπακάλικο της παλιάς καλής εποχής)
• Το δημοτικό σχολείο
• Η γκιόλα :
Η γκιόλα ήταν μια μεγάλη δεξαμενή με νερό. Εδώ ερχόντουσαν οι αγρότες για προμήθεια νερού για τα χωράφια τους. Το καλοκαίρι νότια της γκιόλας, η μεγάλη αυτή έκταση, γινότανε τόπος που οι αγρότες φέρνανε τα θερισμένα σιτάρια τους και κάνανε τον αλωνισμό. Μεγάλες αλωνιστικές μηχανές ξεχώριζαν το σιτάρι σε άχυρο και καρπό. Που τον χάνεις που τον βρίσκεις ο Αλφρέδος ήταν στα αλώνια. Δίπλα στην γκιόλα υπήρχε μια τέντα (ένα τσαρδάκι) που πουλούσε αναψυκτικά. Για να τα διατηρήσουν κρύα να βάζαμε μέσα σε βαρέλια με πάγο. Εκεί ο Αλφρέδος ανακάλυψε αυτό που στη συνέχεια ονομάσθηκε «κάβα». Έπινε μια γκαζόζα, έπινε δεύτερη αλλά επειδή δεν μπορούσε να την καταναλώσει όλη, έλεγε στον μαγαζάτορα να του την φυλάξει για αργότερα. Συνέχιζε τις βόλτες του και μετά από μερικές ώρες πήγαινε και συνέχιζε ότι άφησε μισό.
• Το ποτάμι : σε κάποια σημεία το νερό έκανε κάτι σαν λίμνες με σχετικά βαθύ νερό. Εδώ ερχότανε και έκανε μπάνιο μαζί με τους φίλους του. Το μαγιό βέβαια δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί στο χωριό μας και το σώβρακο των παιδιών δεν μπορούσε να φορεθεί μετά βρεμένο, οπότε καταλαβαίνετε !
• Η βόλτα : είναι ο κεντρικός δρόμος από την γκιόλα μέχρι το μαγαζί μας. Όπως σε όλα τα χωριά (και στις πόλεις) υπήρχε ο δρόμος όπου κάθε Κυριακή απόγευμα γινότανε η βόλτα ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. Ήταν και αυτό ένα από τα μέρη που σουλατσάριζε, ειδικά δε όταν έφηβος πια, πήγαινε τακτικά στο χωριό (όπως γράφω και στο βιογραφικό του «υπήρχε λόγος σοβαρός».

Δείτε και τον χάρτη που έχω βάλει στο gallery με τις τοποθεσίες.
Σχόλια:
Όνομα:
 
Επιστροφή στην ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ